spots

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozdelenie Hyen

zoológia biológia hyeny crocuta

Hyeny ...

 

Ľuďmi veľmi nenávidené cicavce na celom svete.

 

Čo je tento hnusný pes ?

-Hyena nieje pes, ani hnusná. Hyena nemá so psom nič spoločné, akurát nejakého spoločného mäsožravého predka, ktorý už dávno vyhynul (Miacis, cibetke podobné zviera ). Pes , vlk, medved, lasica, kuna, jazvec, skunk, tulene, medviediky patria do veľkej rodiny zvanej Caniformia (psotvarí).  Hyena patrí medzi mačkotvarých (Feliformia), má vlastnú čelaď  hyenovitý, tvoria ich len 4 druhy hyen, jedna z nich sa radí do podčelade hyenky. Hyena je ale príbuzna k šelmám cibetkovitým a mungovitým.

Rodokmeň od Wikipédie

Ale možné je že sa prvé hyeny začali oddeľovať od predchodcov Mungovitých (nazývajú sa aj Promyky, to sú Surikaty, Mungá a pod.). Teda prvé hyeny, Plioviverrops , vyvynuté v miocéne (20 mil. Rokov , zhruba), mali rovnaké znaky ako moderné palmové Cibetky (ktoré majú charakteristcikú hryvu od hlavy po chrbát, alebo až po chvost) alebo dokonca ako Mangusty Trpazličie (maličké spoločenské šelmičky, príbuzné Mungom a Surikatám), ale už to nieje ani jedno, zmena v ich strednom uchu, genitálii a pod. spôsobila, že vlastne vznikol nový druh.

 

Rodokmeň čeľade hyenovitých od http://www.hyaenidae.org

Neskoršia evolúcia priniesla veľa druhov tejto šelmy . Žili na zemi aj na stromoch, ako ich príbuzné Cibetky. Najstaršie sú hmyzožravé hyenky, pribudli hyeny podobne psom ako Ictitherium viverrinum alebo gepardovy podoné Chasmaporthetes ossifragus ktoré sa dostali do Severnej Ameriky, a potom takzvaní drviči kostí.

 

     Percrocutidae boli obrovskí mrchožrúti , zahŕňali dva už neexistujúce druhy ako Percrocuta a Dinocrocuta ale tieto dva druhy nepatria k šelmám hyenovitým, mali vlastnú čelaď.

 

Od pliocénu (také 10-2 miliony rokov dozadu) už existovali moderné hyeny. Dokonca jeden veľmi dominantný druh, veľmi podobný k dnešnej hyene škvrnitej, takzvaná Jaskynná Hyena (crocuta spelaea), bola trocha väčšia ako tá africká, žila v jaskyniach a v klanoch, ale behom prvej doby ľadovej tieto zvieratá odchádzali do Afriky, možno len kvôli príchodu psovitých šeliem z Azie.

 

Hyen vyhynulo veľmi veľa druhov, zostali štyri druhy hyen, jedna z nich je tu už od skorého miocénu, Hyenka Hrivnatá alebo Cibetkovitá.

 

Moderné hyeny

 

Spoločné znaky :

 

Väčšinou veľká masívna hlava s veľmi silnými čelusťami, vzorec zubov je 3,1,4,1, dolná čeľust 3,1,3,1 (rezáky, očný zub, trháky, stolička). Pri čom trháky sú hrubé, masívne aj dostatočne špicaté dobré na rozhrýznutie kostí. Výnimkou je chrup Hyenky Hrivnatej, ktorá sa živí termitmi a chrup má skôr hmyzožravý, niekedy jej chýbajú stoličky,alebo vôbec nemajú. Srsť hyen má slabú podsadu, alebo vôbec. Hyeny sú prstochodce, a chodia mimochodným spôsobom podobne ako medvede. Ďalej sú to predné končatiny, ktoré sú dlhšie ako zadné a majú teda akýsi šimkmý chrbát a majú silný krk. Hyeny majú štyri prsty na nohách s tupými nezaťahovatelnými pazúrmi, ale Hyena Cibetkovitá má na predných nohách prstov 5. Hyeny nemajú bakulus , alebo inak penisovú kosť. Hyeny sa čistia podobne ako mačky, napríklad pri čistení v oblasti brucha si zdvihne nohu podobne ako mačka. Nemajú análne žľazy ako u psovitých, Ale majú vačky ktoré majú istý pachový sekrét, alebo nad análnym otvorom a pod ním majú mazové žlazy produkúce bielu pastu, ktorú obtierajú o trávu a pod. (toto brať s rezervou , niesom si istý, v Slovenčine nič také neexistuje). Hyena Hrivnatá a Hyena Žíhaná vie z pachových vačkov pri obrane vystrekovať sekrét Neznačia výkalmi ani močou ako Vlky. Spoločenstvo v ktorom hyeny žijú sa volá klan.

 

Hyena Hnedá (alebo Čabraková) , vedecky Parahyaena brunnea

 

Hyeny Hnedé sú vysoké 70.6 až 86.8 cm po lopatky, vážia do 50 Kg . Samce sú o málo väčšie ako samice. Je to známi mršinožrút, čiže jej čeľuste prehryznú kosť .Majú robustnú hlavu, ktorá má krátku srsť tmavo šedej farby. Na nose ma veľmi dlhé hmatové fúzy. Na hlave majú vztýčené špicaté uši. Telo a chvost má pokryté dlhou hnedou srsťou, na krku má bledšiu až žltú bohatú hrivu. Na končatinách má akési pruhy, akoby mala zebrie ponožky. Majú veľké pachové žľazy ktoré produkujú prenikavo zapáchajúci sekrét. Ním si označujú teritórium, alebo miesto s potravou.

http://www.brownhyena.org.za

    Žijú v malých klanoch, je tam alfa samec a alfa samica, podobne ako u vlkov. Sú to spoločenské zvieratá. Pravdepodobne ľahko krotiteľné, ale nevie sa veľa o nich.


   Dospelé sú ako 2 ročné. Samice sa pária so samcami mimo klanu, hľadajú totiž akéhosi túlavého samca, aby zabránili rozmnožovaniu v rámci rodiny. Za rok vrhnú 1 až 5 mláďat. Rodia sa slepé, vidieť začínajú po 14 dňoch.

Neviem ... mača alebo šteňa Hyeny Hnedej ...

    Vyskytuje sa v južnej Afrike. Bola aj umelo vysádzaná, pretože sa stáva čoraz vzácnejšou a ohrozenejšou. Môžu za to farmári a pod.

 

Hyena Žíhaná , vedecky Hyena Hyena

 

Takzvaná pravá hyena. Je o niečo menšia ako hyena hnedá. Rovnaká stavba tela, len kratšia šedá srsť s pruhmi na tele, na krku zospodu má tmavošedý fľak, a na krku až na chrbte má tmavošedú hrivu. Nohy vyzerajú relatívne tenko, ale na nohách má tupé ale silné pazúre. Samce a samice sú rovnako veľké, . V kohútiku majú do 75 cm , dĺžka tela do 115 cm. Váha býva od 26 do 50 kg.


   Podla mňa vyzerá úžasne s tou naježenou hrivou

Žije samotársky, alebo v pároch, veľmi malé klany, ale to je vzácnosť. Je veľmi rozšírená, od severu Afriky, po stredný východ , po Indiu a vyskytuje sa aj v Turecku.

Je známe že vie zhabať ulovenú potravu aj od leoparda. Inak sa živý všetkým možným, uloví menšie cicavce, zvládne uloviť aj väčšie zviera ako kozu a podobne, ale predovšetkým tiež upratuje mršiny.

    V minulosti je známe, predovšetkým v starom Egypte, že hyeny žíhané sa stávali domestikované, hyeny sú veľmi ľahko krotiteľlné, keď sú vychované od mláďaťa sú ešte priateľnejšie. Farmári experimentovali s hyenou, či ju chovať na potravu , alebo ako loveckého psa. Hyena mohla byť ľahko vycvičená podobne ako pes, a znášala sa spolu so psami.

Hyena Žíhaná býva lovená kvôly strachu ľudí a taktiež farmármi, pretože požiera melóny pestované pre trh.

    Stáva sa obeťou psích zápasov a ľudia tiež veria že je proste zlá, vo viacerých Arabských krajinách Hyena Žíhaná bola vyhubená.

 

Ich priemerná dĺžka života v prírode je 12 rokov, ale v zajatí sa dožíva priemerne 23 rokov.

 

Hyena Škvrnitá, vedecky crocuta crocuta


 

Hyena pri love Buvola Afrického

Je najznámejšia hyena. Je to najväčšia hyena, má mohutnejšiu stavbu tela ako obe predchádzajúce hyeny a silnejší stisk v čeľustiach, hlavne k predným zubom, ktoré z nej robia jedného z vrcholových predátorov, ktorý konkuruje levom a leopardom a psom hyenovitým. Má asi druhý najsilnejší skus v Afrike, na prvom mieste je Krokodíl Nílsky. Ale z cicavcov má pravdepodobne silnejší skus Tasmánsky Diabol. Srsť na tele je pieskovej farby , Brucho má bledšie až žlté.Na tvári a okolo očí je tmavšia šedá maska, na hlave veľké uši, ale väčšie ako sú typické hyenie uši. Uši Hyeny Škvrnitej sú guľatejšie ako u ostatných hyen. Na chvoste má dlhú až do čierna srsť na konci, na nohách má tmavšie ponožky. Ďalej od hlavy po päty je posypaná tmavými škvrnami, vekom sa počet škvŕn zmenšuje.Na tvári, bruchu a zospodu krku škvrny ustupujú . Na krku až na chrbte má svetlejšiu, pieskovej farby ,trocha vlnitú krátku hrivu ..

   Hyeny škvrnité sú veľké v kohútiku asi 70.0 - 91.5 cm. Dospelé samce vážia 40 až 55 kg kým samice 44 až do 64 kg . Čiže samice sú od samcov asi o 12 percent ťažšie. Je to preto že na rozdiel všetkých hyen sú hyeny škvrnité matriarchy, čiže namiesto samca dominuje samica. Čiže samice sa od samcov ťažko rozlišujú, pretože samice majú veľmi viditeľný pseudopenis, ktorý vyzerá veľmi podobne ako penis samca. Voľakedy si ľudia mysleli že hyeny škvrnité sú hermafroditi. Táto zaujímavá anomália je predĺžený klitoris, čiže to nejaká strašná anomália nieje. Sú to dve pysky splynuté do jedného, a zvyšky vagíny vyzerajú ako semenníky, ale nie sú to žiadne semenníky. Potom všetky samičie orgány sú normálne ako u všetkých cicavcov. Čiže je to sto percentná samica.

   Hyeny sú spoločenské zvieratá, žijú v obrovských klanoch, keď je koristi hojne, môže ich byť v jednom klane okolo 50-60 jendincov , ale na púšti len zopár, alebo dokonca samotári. V klane je presne určené ktorá hyena má akú hodnosť. Dominantná samica keď má mláďa, samicu, tak dedí jej hodnosť dominantnej samice. Veľmi zložitý sociálny systém, porovnateľný s vyššími primátmi. Hyeny sa stali objektom ktorý pomôže výskumu ľudskej evolúcie, ale to nieje všetko. Tiež je známe že zvládnu rôzne rébusy, a dokonca keď jedna hyena vie, tak dokáže inej ukázať riešenie. Ďalej Michigenská Univerzita s profesorkov a vedkyňou Kay E. Holecampovou skúmali tiež inteligenciu týchto zvierat, tiež správanie, zvyky a pod.. Napríklad hodili do buši nejaké mäso v klietke, ktorá bola zatvorená s posuvnou tyčou. V niektorých prípadoch to trvalo pár sekúnd kým sa crocuty dostali k mäsu. Je možné že teda vedia riešiť v niektorých prípadoch problémy lepšie, ako Šimpanz, ale v inteligencii ho neprekonávajú.

    Ďalej sa skúmal hyení “chichot a smiech”. Nieje to tak že sa smejú , ale navzájom komunikujú, rozdávajú si úlohy a podobne, Ďalej sa dá z ich hlasového prejavu zistiť napríklad vek a pohlavie. Týchto zvláštnych štekotov, mravčaní a vrčaní je vyše 40 druhov rozlúštených.

  

     Hyeny škvrnité sú teda zdatní lovci. Hyena sa pri hľadaní koristi alebo pri love spolieha na zrak. Bolo natočené všeličo možné. Napríklad ako samotná hyena zdolala zdravého dospelého pakoňa. Lovia buď jednotlivo, ale oveľa úspešnejšie sú vo “svorke”, pracujú ako tím, korisť si vyberajú. Lovia rovnakým spôsobom ako psy hyenovité, vlky, čiže veľmi podobne ako psovité šelmy, uštvaním. Niekedy to vyzerá ako keby to boli 4 nohé pirane, akonáhle už pakôň alebo zebra, gazela , či iné zviera má sklenný pohľad a nevládze odolávať, tak padne na zem, už je konzumovaná a väčšinou po úlovku zostáva kus lebky a chrbtice. Nieje to síce najrýchlejšia smrť, ale v prírode to tak chodí. Hyeny musia brať všetko, lebo hrozí že im úlovok ukradnú levy. Nie je teda pravda že hyeny škvrnité sú len mrchožrúti. Skôr to vyzerá že levy nimi sú viac. Hyeny škvrnité sú úspešnejší lovci ako levy, teda podľa štatistík. Záleží aj od oblasti. Ich úspešnosť sa blíži ku 80 percentám. Ale taktiež hyena môže zhabať úlovok od levov, často úspešne. Lev je prirodzený nepriateľ hyen, hyena škvrnitá samotná je na leva príliš slabá, veľký risk je aj keby útočili na leva vo dvojici. Sila jednej hyeny škvrnité a jedného leva alebo levice je asi 1:3.

   

    Hyena Škvrnitá sa rozmnožuje zhruba každý druhý rok, vyberajú si dosť starostlivo samca. Ale aj keď sa o samicu samce aj pobijú, Samica hľadá radšej akých si “nomádskych” samcov mimo jej klanu. Týmto teda zabráni rozmnožovaniu sa v rámci rodiny a príbuzných. Hyena škvrnitá rodí v opustených norách, väčšinou od 1 do 2 mláďat, vzácne aj 3. Mláďatá vodcovskej samice bývajú svalnatejšie a silnejšie , samce aj samice, ako napríklad mláďatá nižšie postavených hyen škvrnitých. Mláďatá majú skoro uhlovo čiernu srsť, a narozdiel od ostaných hyen, hyeny škvrnité sa rodia už s otvorenými očami a s očnými zubami. Je známy fakt že keď je vo vrhu viacej samíc, napríklad dve samice, tak jedna druhú zabije. Je to súrodenecká bitka o miesto v hierarchii. Napriek tomu je matka hyena škvrnitá veľmi dobrá matka, väčšinou času trávia o samote mimo klanu, akoby na nejakej materskej dovolenke. Hrá sa s nimi, učí ich loviť. Niektoré hry vyzerajú úplne humorne. Samce sa o mláďatá nestarajú, ani niesu ich keď že otec bol úplne cudzí a z iného klanu.

    Hyeny sa vyskytujú takmer v celej Afrike, okrem husto zarastených oblastiach a severu. Známe sú na Serengeti, alebo v Zambii, kde sú hyeny škvrnité ešte väčšie ako normálne , kde priemerná váha samca je 67.6 kg samíc 69.2 kg . V zoologických záhradách sa môžu dožiť 25 rokov života aj oveľa viac.

 

Matka Hyena s mláďatami. Nuž, vždy s jednou samičkou.

Tiež sú známe že sa veľmi ľahko krotia, alebo si zvykajú na človeka a nenapadajú ich. Vedia byť celkom inteligentní spoločníci, ale až na to značkovanie, je to divoké zviera. V pohlavnej dospelosti je to celkom divé zviera, často napadá ľudí alebo iné zvieratá. Je možné že sa chová na ochranu ovčích stád, podobne ako ovčiaky, kto vie čo je na tom pravdy. Ale títo ľudia majú problém domestikovať sami seba.

 

 Hyeny Škvrnité v ZOO Busch Garden vo Floride zdroj :http://www.northrup.org/photos/hyena/

Hyenka cibetkovitá (Alebo Hrivnatá) vedecky Proteles cristatus

 

Najmenší zástupca najmenšej rodiny šeliem. Hyenka bola voľakedy považovaná za nejaký druh Cibetky, ale dnes je jasné že to je hyena. Má veľa spoločných znakov s ostatnými, ale má vlastnú podčeľaď “hyenky” pretože sú veľmi malé. Ďalej je to jediný hmyzožravý zástupca, pravdepodobne najstarší.

 

Je veľká do po 50 cm v kohútiku , váha do 15 kíl. Vzhľadom trocha pripomína Hyenu Žíhanú, ale má menej výrazných pruhov, výraznejšiu masku, brucho a spodok krku sú pieskovej farby, koniec huňatého chvosta je šedý a podobne hriva s veľmi dlhou srsťou. Keď sa naježí tak vyzerá omnoho väčšia ako v skutočnosti je. Labky majú tmavošedé ponožky , tenké nohy sú vo farbe tela s vodorovnými pruhmi. Na hlave má veľké špicaté uši. Chrup na rozdieľ iných hyen má hmyzožravý a moc slabý na drvenie kostí, nieje prispôsobený ani na prijímanie mäsa a pod.

 

Môže byť samotárka, ale skôr žuje v páre , ako samec a samica, vychovávajú spolu mláďatá. Pohlavne dospievajú v po dvoch rokoch života.

 

Hyenka Hrivnatá začína byť vzácna, kvôli neúprosnému zabíjaniu jej potravy, a inak to bol lov Hyeniek pre srsť. Ďalej umierajú na rôzne insekticídy a iné otravy. Veľké nebezpečenstvo sú pre nich cesty.

 

Potravu tvoria hlavne termity (pri čom musí skonzumovať max. do 200 000 termitov aby sa nasýtila) , Ďalej sú to rôzne larvy a pod.

 

V zajatí sa dožívajú 15 rokov, ale zoologické záhrady ich majú vzácne.

 

 

Toľko pre začiatok. Ďalej nechcem tu flameware ale ak je tu niečo zle popísané, alebo non-sence a podobne, kľudne ma upozornite, ja to prerobím alebo opravím.

Obrázky som ukradol z voľných zdrojov, pod niektoré som napastoval odkazy k zaujímavým informáciam .... to vše

 


Hlavné témy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014